Липсващото звено

    Много хора искаме да променим нещо в живота си:  да изкарваме повече пари, да имаме отношения с които да се чувстваме щастливи и обичани, да имаме по-добри отношения с децата си, да сме в по-добро здраве, да по отслабнем, да спрем да пушим, да си създадем собствен бизнес, мога още много да изброявам. Ти, може би си опитвал и най-вероятно си се провалял, както и всеки от нас, като мен. 

И това е напълно нормално! 

Всички ние, които сме тръгнали по този път на развитие, сме се проваляли! 

       Изглежда много ясно и логично, какво трябва да бъде направено – всички ти казват: “Ами спри да пушиш и започни да спортуваш!” или “Учи и си намери по-високо платена работа!” В действителност се оказва доста трудно. Ако беше толкова лесно, тогава просто всички хора щяха да си поставят цели, да ги постигат и всички да са милионери 🙂 😕 Да, да, ама НЕ !

    Аз обаче, открих за себе, си няколко основни невидими камъка, вързани с въже за нас и ни дърпат надолу и не ни пускат да израстваме. Реално много хора се давят в това блато! 

   Сега ще разкажа за тези невидими пречки, които докато не ги отстраните няма да се получи. 

  Мозъкът ни е от две половини. Едната половината е логика, а другата половина е Душа с чувства. Много сме обиграни на тема логика, обаче всички пренебрегваме душата, защото никой не ни учи! Защото си мислим, че не е важна, защото никой не набляга на нея. Защото в семейството и в училище, само повтарят: “- Учи! Учи!” ,  а никой не ти казва: “-ЧУВСТВАЙ!”  Само че, душата с нейните Чувства са факт!

  Цялата идея за развитие на личността ми прилича на един блендер – от онези в кухнята, за разбъркване. Какво има в този блендер? Всъщност е пълен с топчета кал, невидими на пръв поглед и те се казват емоционално НАСИЛИЕ ! Ние всички тотално сме подложени на това емоционално насилие, повседневно, навсякъде и никой не обръща внимание! Това е болестно състояние! 

  Така, да започнем отнякъде. Например: започва се още от училище. Отиваш задължително, трябва да ходиш на училище! Което, от първи до пети клас, е горе-долу добре, обаче после всички деца вече разбират абсолютната безсмислица на повечето от предметите- не ги използват реално после в живота си. Голяма част от учителите са прекрасни, обаче има тук-таме някой, който е много зле – това пак е емоционално насилие, защото не ти дават право да си избираш учител. Например учител който ти е неприятен и се чувстваш зле от това, нямаш право да го смениш- стоиш и търпиш. Наказват те с толкова тежка раница, че направо те разболява, и нямаш право на мнение- че се чувстваш зле. Карат те да учиш неща които въобще, нито ти трябват, нито те интересуват, нито ще ги използваш- безсмислени.

Там, стой, ще търпиш!

Оценяват те за някакви знания, които после са неприложими в живота. Създават грешна система на оценяване, за неща които всъщност нито можеш да ги прилагаш или умееш, само зубриш за момента. Не придобиваш умение да си сготвиш, да се изпереш, да си построиш дом, да се оправяш с документи, да знаеш какво е данъци, да имаш идея за законите и правата, да имаш идея как да си пазиш здравето, как да не залиташ към зависимости, финансова грамотност, как да си запазим семейството.. Тези неща никой, никъде не те учи! Обаче трябва да учиш някаква сочна химия дето … разбирате ме за какво става въпрос! 

  Втори източник на смачкване на душата: В къщи има една един инструмент, на който аз му казвам “убиец на душа и мечти” ! Всеки има в къщи – можете ли  да се сетите какво е?  Казва се телевизия! Абсолютна помия – убийства, катастрофи, ковид… Трябвало да сме информирани. Еми хубаво, ако един път в седмицата прочетеш това нещо, за пет минути, ти е напълно достатъчно. Останалото те смачква, неосъзнато, невидимо. Човек не е създаден за това, нашата психика не може да издържи по този начин, не сме създадени за да поемаме толкова много негативна информация! Човек си мисли с логиката, че гледа телевизия, обаче душата не отделя кое е реалност и кое е просто картинки, тя се чувства гадно. В реалния свят ние изпитваме тази болка, тази мъка от загуба на близък човек много рядко.

Примерно веднъж на пет или десет години и природата ни е създала механизъм, чрез който да човек да се пребори. Той си минава през неприемането, през отчаянието, през мъката, и така нататък. Има си сълзите които да се изтекат и времето през което да се мине. От телевизията всекидневно, по няколко пъти, това влиза в живота ни, вместо да влиза един път на пет години, примерно. Това са 5000 ПЪТИ повече! Психика от гръцки преведено е душа. Това е наука за душата, за чувствата, за усещанията, за емоциите. Половината ни мозък е за тая работа – за изкуство, за музика, за рисуване, за въображение, за визуализации, за чувства, за емоции. Тези неща се четат от подсъзнанието на човека, то ги чете за части от секундата, когато се срещне с друг човек. В съвременния начин на живот ние ги пренебрегваме, но много страдаме от това – неосъзнато. 

  Следващият, още един начин за смачкване на душата: Вид домашно НАСИЛИЕ,  което може да бъде от родител към дете, между съпрузи, дори понякога от дете към родител. Това си е тормоз. Когато те плашат и ти вкарват необосновани страхове, някакво шантажиране, постоянна злобна критика, публично пред хората те осъждат, оскърбяване, унижаване, не обръщане на внимание, подигравки, не си достатъчно качествен, занижено удряне по самооценката, и така нататък. Това много често се случва в детството и после като възрастен, в интимните отношения също се повтаря. Още други видове удряне на душата или смачкване, примери могат да се намерят много. Големия проблем е, че това се приема уж като нещо нормално, уж не е нещо кой знае какво, но това си е определено е травмиращо!

Това НЕ е здравословно състояние! Това е болест, от най- страшните!

Здравословното състояние на душата е да бъде весела, щастлива, уверена, в подкрепяща среда и да усещаш живота че е хубав! Да ти се тананика, да се смееш така, че да те боли корема, да си подскачаш като вървиш по улицата 🙂 Страхове, ковид, постоянно напрежение, това всичко са неврози и ние всички сме потопени в това блато, до един! И тука идва идеята за личностното развитие или за излизане от бедността, за повишаване стандарта на живот, за създаване на хубави отношения. -Давай ти ще успееш! Ходи, спортувай, и не се отказвай, още воля, още дисциплина! Учи нови неща, … безкрайни изисквания!

  Да си представим цялата тая история, като един блендер, от тия дето правят смутита. Блендера е запълнен с топчета помия – кал, а ние искаме там да сложим учение за бизнес, спорт, развитие, да се откажем от цигари, да се откажем от алкохола, децата ни да не залитат по наркотиците … Ами тя душата има нужда от отдушник и ако не можем да й дадем натурални радости, ние сме я смачкали, сме я убили! Тя при всички положения ще си намери нейния начин да изпита поне малко щастие, удоволствие! 

  Не може да има личностно развитие и израстване, да се върви към печалба, към здравословен живот, без преди това да бъде изчистена тази гадна среда! Когато се оградиш с позитивно настроени хора, подкрепящи, с хора които са свикнали да се справят с проблемите и да ги решават, когато поизчистиш тази кал от ежедневието си, тогава ще направиш място в “блендера” за мечтите си, само тогава ще направиш място за успехи и за превъзмогване на зависимостите си! В реалността НЕ РАБОТИ да имаш психически насилие, постоянно мачкане, постоянно депресии, страхове, от всички страни да те атакуват и да очакват от теб да се развиваш и ти да очакваш от себе си да се развиваш! 

Това не може, не работи така!

Откъде знам ли? – Аз, лично преживях всяка дума която прочете!

  Гърчих се в проблеми и многобройни жалки опити да се оправя чрез силата на логиката, волята и дисциплината, години наред – не се получаваше. Бях “ударила дъното” : Здравословното ми състояние – пушех по 1 кутия на ден, дишането ми спираше за няколко секунди, щях да умра, световъртежи до припадък, наднормено тегло, ходене по всички видове доктори и изследвания, косопад и още … Абсолютно нездравословни отношения, т.е. отровни и болни с емоционално насилие – била съм прекалено търпелива и кротка. Относно финанси- бях поставена в тотална зависимост и несправедливост от най-близки роднини, не се съобразяваха! 

В онзи ден аз си изревах душата!

  На следващия ден реших, че трябва да направя нещо, иначе ще умра, заради дъщеря ми! И първо се заех да проучвам тази тема, после задълбах в учене, и още учене и пробване върху себе си… Това ме завладя!

Разбрах, че трябва да се заема на 1-во място със СЕБЕ СИ и моя живот. 

Ти също можеш, всеки е способен, ние просто не сме научени и не сме свикнали. 

Само ако ти САМ решиш!

РЕАЛНИТЕ ми резултати, към днешна дата! БЕЗ НАСИЛИЕ НАД СЕБЕ СИ

Не пуша от 2,5 години, и не ми се пуши.

Отслабнах 15 кг. – сега съм в норма.

Създадох си малък пасивен доход, което ми носи голямо спокойствие.

Живея без скандали, без обиди, без пренебрежително отношение. Само отношения, които носят взаимна радост!

Създадох си нов дом.

Прекрасни отношения с дъщеря ми тийнейджърка, гордея се с нея.

Започнах да работя за себе си, работа която ме вдъхновява.

Напуснах държавна работа, която ми “изпиваше душата”.

Всеки ден доза щастие!

Всеки ден спортувам за удоволствие … Можело да бъде и хубаво, ама трябва да си го направиш сам!

ТОВА НЕ Е СЛУЧАЙНО 

  Събрах тези знания и умения в цялостна програма, за да ги предам на хора, като теб и да улесня живота им. Ти също имаш потенцияла да се справиш, щом си прочел тази статия – ти  търсиш решение. Вече ти предадох един от ценните си уроци. 

  Специално съм създала цялостна програма която се казва “Адекватно Мислене за Щастие”. Включва онлайн курс + онлайн клуб , където заедно правим упражнения и практики, които превръщат знанията в умения и навици. Срещи с въпроси и отговори, моята подкрепа и позитивна подкрепа от другите курсисти. Идеята ми е да се потопите в атмосфера, в която да не смеете да се откажете, а това означава, че все ще дойде момент да се справите! Ако искаш още, прочети ТУК. Аз минах по този път и успехите ми започнаха да се получават тогава, когато се научих да обичам себе си и да обичам света около себе си. Да изпитвам емпатия първо към себе си и да обърна гръб на цялото това насилие. Да сложа голяма бариера, да изчистя тези манипулации от ежедневието си. Да проуча точно моите желания и моите мечти. Да бъдат оформени много конкретни и много ясни цели, но това се случва само и единствено чрез чиста среда и жива душа или тоест психическо здраве! Тогава ще имате хубаво тяло, тогава ще имате и хубави отношения, тогава ще спрете да пушите, тогава можете да си създадете работа- да работите за себе си.

До нови срещи!

Роси Денч – учител по Душевна сила

Към програма „Адекватно Мислене за Щастие“

19 коментара

 1. Все едно за себе си чета 🙂 Аз ако мога бих дала на съд училищната система, някои учители и родители също, заради това, че десетилетия наред осакатяваха толкова деца. Аз също съм постигнала в момента всичко описано дотук, без собствен доход 🙂

  1. Браво и на теб!
   За съжаление има много хора, основно жени, които не успяват да преодолеят емоционален тормоз ( насилие над чувствата им ) и се „влачат“ с това цял живот. И точно за тези хора написах тази статия, за да видят, че изход ИМА! И тук е много важно, че ти също го потвърждаваш, да прочетат и твоето мнение за да получат кураж, да предприемат реални действия за подобряване !

   Благодаря!
   Роси Денч

 2. This is the perfect blog for anyone who wishes to find out about this topic. You understand so much its almost hard to argue with you (not that I actually would want toÖHaHa). You definitely put a brand new spin on a topic that has been discussed for many years. Excellent stuff, just great!

 3. I’m really enjoying the design and layout of your site.
  It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and
  visit more often. Did you hire out a designer to create your theme?
  Exceptional work!

 4. Appreciating the persistence you put into your blog and in depth information you provide.
  It’s good to come across a blog every once in a while that isn’t the same out of
  date rehashed information. Fantastic read! I’ve saved your site and I’m including your RSS feeds
  to my Google account.

  My webpage – адвокат по банковским делам (http://sk-bc.ru)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *